blog-3838-b.jpg

 

KAS PROBLEMLERİ-I

 

Kaslar, vücudun dinamiğini ve fonksiyonelliğini yerine getirmemizi sağlayan güç kaynağımızdır. Basit bir göz kırpma hareketinden en zorlu tırmanma hareketine kadar tüm faaliyetlerimizde istemli ya da istemsiz olarak rol alan kaslar; hareketi gerçekleştirirken farklı şiddette kasılmalara maruz kalırlar. Bu hareketlerde kasın sahip olduğu dinamiğin (güç, kuvvet, esneklik vb.) üzerinde bir yükle karşılaşması durumunda ise kas problemleriyle karşılaşırız. Kas problemleri en sık karşılaşılan sorunlardan olup tüm spor  problemlerinin yaklaşık %20’lik kısmını oluşturmaktadır.

 

Sportif aktiviteden uzak kalmaya neden olan kas problemleri başlıca dört ana grupta incelenebilir. Bunlar;

 

1- Egzersize bağlı gecikmiş kas ağrısı (DOMS)

2- Kas zorlanması

3- Kontüzyon (Darbeye bağlı problemler)

4- Myofasyal ağrı sendromu

 

 

 

Kas probleminin oluşmasında etkili olan unsurlar ikiye ayrılır;

 

1- İç Faktörler: Yaş, Cinsiyet, Önceki Problemler, Fitness Seviyesi, Anatomik faktörler (düz tabanlık, pelvis genişliği, bacak boyu farklılıkları), kas kuvvet dengesizlikleri, kaslarda esneklik yetersizliği, problem sonrası erken antrenmana başlanması, uykusuzluk, yetersiz ve dengesiz beslenme vb.

2- Dış Faktörler: Antrenman hataları; az ve yetersiz ısınma, uzun süren yoğun antrenman, artmış antrenman şiddeti, yorgunluk, yetersiz germe, artmış antrenman sıklığı, kötü antrenman tekniği, kötü zemin, elverişsiz çevre şartları, uygun olmayan ekipman vb.

 

 

Sıklıkla futbolda görülen kas problemleri, tüm futboldaki problemlerin yaklaşık %33'ünü oluşturur. Kas problemlerinin büyük bir kısmının (%92) alt bacak(uzuv) dört kas üzerinde yoğunlaştığı bilinmektedir;

 

 * Arka üst adale problemleri %37 oranında görülmektedir ve en sık Biceps femoris kasının uzun başı etkilenmektedir. Ayrıca maç esnasında antrenmana kıyasla 9 kat daha fazla yaralanma riski vardır.

* İç kasık problemleri %23 oranında görülmektedir ve en sık Addüktor longus kası etkilenmektedir. Ayrıca maç esnasında antrenmana kıyasla 6 kat daha fazla yaralanma riski vardır.

* Ön üst adale problemleri %19 oranında görülmektedir ve en sık Rectus femoris kası etkilenmektedir. Ayrıca maç esnasında antrenmana kıyasla 4 kat daha fazla yaralanma riski vardır.

* Arka alt adale problemleri %13 oranında görülmektedir ve en sık Gastroknemius kasının medial (iç) taraftaki bölgesi etkilenmektedir. Ayrıca maç esnasında antrenmana kıyasla 6 kat daha fazla yaralanma riski vardır.

 

 

Maç sıklığının artması, recovery (yenilenme) zamanın azalması gibi durumlar problem oluşma riskini arttırmaktadır. Son yapılan araştırmalarda 6 gün ve üzeri dinlenme zamanına sahip sporcularda, 3 gün ve altında dinlenme zamanına sahip sporculara göre problemlerin yaklaşık %21 oranında azaldığı görülmüştür.

 

2018 yılında Barcelona'da gerçekleşen toplantıdan çıkan görüş birliği, kas problemlerinin önlenmesine yönelik çalışmaların önemi ve bunların sporcuların rutin antrenman programlarına dahil edilmesi yönündedir.

 

Çoğu zaman üst seviye sporcularda uzun süre dinlenme süresinin olması yoğun antrenmanlar arasında mümkün olmayabilir. Bu nedenle sporcuların “torparlanma” mantığını çok iyi anlamaları gerekir. 

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+