blog-3838-b.jpg

 

AYAKKABI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

 

Ayakkabı seçerken ayağımızın tipine ve ihtiyacına uygun ayakkabı seçilmesi, temel belirleyici unsur olmalıdır. Ayrıca ayakkabının kullanım beklentilerini karşılayacak donanım ve özellikte olması gerekir.

 

Günümüzde çoğunlukla; ayakkabın markası, modeli, üzerindeki süslemeleri, rengi, popülerliği vb. fonksiyonel fayda içermeyen kriterler ile ayakkabı seçimi yapma hatasına düşmekteyiz. Bu durumun olumsuz sonuçlarını kısa vadede görmüyoruz fakat uzun vadede sağlık kaybı riski ile karşı karşıya kalıyoruz.

 

Peki ayakkabı seçerken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?;

 

* Öncelikle fonksiyonel faydalarını ön planda tutarak popüler algılardan etkilenmeden ayakkabı seçimi yapmalıyız.

* Mutlaka ayak tipimizi bilmeli (bu konuda podolog veya fizyoterapistler gibi sağlık profesyonellerinden destek alabilirsiniz) ve bu doğrultuda ayakkabı seçmeliyiz.

* Ayakkabının malzeme ve varsa üzerindeki işçilik, boyama vb. uygulamaların insan sağlığına uygunluğu ile kalitesi sorgulanmalı.

* Ayakkabının dış malzemesi kullanılacak çevre ve iklim şartların uygun olmalı

* Ayakkabılarınızın içinde, dikişlerini veya ayağınızı tahriş edebilecek bir malzemeye sahip olup olmadığını hissedin.

* Ayakkabıyı denerken mümkünse iki ayağımıza da o ayakkabı ile kullanmayı düşündüğümüz çorapları giymeliyiz.

* Ayakkabı satın alırken mümkünse öğleden sonrayı tercih etmeliyiz (ayağınız gün boyunca kullanımla birlikte genişler böylece ideal uyumu yakalamanız daha olasıdır).

* Ayakkabının periyodik aralıklarla kullanım talimatlarına uygun olarak bakım ve temizliğinin yapılması uzun vadeli ve hijyenik bir kullanım sağlayacaktır.

* Ayakkabının ücretinin yüksek olması o ayakkabıyı kaliteli ve doğru ayakkabı yapmaz bu algı yanılgısına dikkat edilmeli!

 

 

İyi bir ayakkabının özellikleri nelerdir?;

 

* Ayakkabı taban malzemesi destek olacak kadar sert, konfor sağlayacak kadar yumuşak bir malzemeden oluşmalı

* Ayakkabı tabanı yeterince kalın ve ön-arka uyum kriterlerini sağlamalı

* Yanlardan ve ayak bileği çevresinde destekleyici unsurlar (kemer, kuşak vb.) ile ayak bileğini sarmalı, ancak ayak bileğinin normal hareket açıklığını kısıtlamamalı

* Ayakkabının iç tabanı ayak ark yapısına uyumlu olmalı. Bu durumu standart malzemesi sağlayamıyor ise profesyonel destek alınarak kişiye özel tabanlık yaptırılıp kullanılmalı

* Ayakkabının yer temas alanı ayaktan daha küçük olmamalı, hatta daha geniş olmalı ki olası burkulma durumunda ayak bileğine destek olmalı

* Ayakkabının iç havalanması iyi olmalı. Bu sayede aşırı terleme, kötü koku ve daha önemlisi mantar gibi mikroorganizmaların oluşumu en aza indirilebilir.

* Ayak arkında veya basış biyomekaniğinde anormal kabul edilen düz tabanlık, içe/dışa basma, topuğa basma vb. durumlar varsa mutlaka profesyonel sağlık desteği alınarak ayak analizi yapılmalı ve kişiye özel tabanlık oluşturulmalıdır.

 

DOiT Sporcu Sağlığı Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılan ayak basış ve yürüyüş analizi ile ayak tipinize uygun, gündelik kullanımınıza en ideal uyumu yakalayacak ayakkabıyı seçmeniz konusunda yardımcı oluyoruz. Medikal destek almanız gereken özel bir durumunuz var ise özel tabanlık desteği ile ihtiyacınızı karşılıyoruz.

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+