blog-3838-b.jpg

 

Beslenme Yazı Serisi 1: Bedeninin Sesine Kulak Ver

 

 

Merhaba, bugün bedenini dinleme günü. Neden mi?

 

2 adım attığında nefesin kesiliyorsa,

Uyandığında yorgun hissediyorsan,

Aklında sürekli bir sonraki öğünün varsa,

Duygu durum değişikliklerine bağlı yeme reflekslerin değişiyorsa,

 

BEDENİN SANA SESLENİYOR. ONA KULAK VER!

 

“Her şeyin başı sağlık” derken ne kadar farkındayız kurduğumuz cümlenin? Evet her şeyin başı sağlık ama gün içindeki koşturmalara o kadar kaptırıyoruz ki kendimizi, sağlıklı yaşama ve yaşlanma fırsatımızı kaybediyoruz.

 

Asıl mutluluk kaynağını bedenine hak ettiği değeri gösterdiğinde bulacağının farkında mısın? Nasıl mı?

 

Hemen anlatıyorum: Sağlıklı yaşama adım attığın an metabolizman düzelmeye başlayacak. Sporun da mutluluk hormonu dediğimiz Serotonin salınımına katkısını düşünürsek, sağlıklı beslenip fiziksel aktivitenin hayatımızda olduğu bir yaşam tarzı ile işleri tıkırında yürütmek çok daha kolay olacak.

 

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu “YETERLİ VE DENGELİ BESLENME” deyimi ile açıklanır.

 

Hedefimiz; yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasıdır.

 

Dengeli ve yeterli beslenme bireysel gereksinimlerine bağlı olarak değişir (örneğin yaş, cinsiyet, yaşam tarzı, fiziksel aktivite derecesi). Kültürel bağlamda, yerel olarak kullanılabilen gıdalar ve geleneklerden etkilenmekle birlikte kişinin parmak izi gibi kişiye özgü olarak planlanan beslenme programıyla optimal konfora ulaşılabilir.

 

Beslenme programında amaç; bireyin metabolik gereksinimleri, vücudun çalışması için gerekli enerji ve besin öğelerini yeterli miktarda sağlamak olmalıdır.

 

Beslenme bilimindeki son gelişmeler; diyetin sadece optimal sağlığın oluşumu ve gelişiminde değil aynı zamanda dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve diyete bağlı kardiyo-vasküler hastalıklar, kanser, tip 2 diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalık riskini azaltmada da potansiyel bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda merkezimizde tüm sporculara, beslenme danışmanlığı imkanı konunun uzmanları tarafından sağlanmaktadır.

Kaynakça:

*Who, GlobalStrategy on Diet, Physical Activity and Health,2002

*Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi 2015

*Diet, Nutrition and the Prevention of onic Diseases. Report Of a WHO/FAO

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+