blog-3838-b.jpg

 

 

FUTBOLDA SEZON ARASI ANTRENMANLARI

 

Bir futbol sezonu, ligdeki takım sayısına göre ikiye bölünmektedir. Türkiyede genel olarak liglerdeki takım sayıları 18 olarak belirlenir. Oynanacak toplam müsabaka 34 lig müsabakası olacağından dolayı ilk 17 hafta sonrası liglere belirli sürede(2-3 hafta) ara verilmektedir.

Sporcular, sezon başından devre arasına kadar geçen sürede biyomekanik bozulmalar, darbeye bağlı veya bağımsız sakatlıklar ve kuvvet performansında düşüşler yaşayabilmektedir.

Devre arası belirlenen süre içerisinde biyomekanik test sonuçları, fizyoterapist gözlemleri ile sakatlık risklerinin belirlenmesi ve sakatlık önleyici egzersiz yaklaşımları ile sporcuların sezonun 2.yarısına daha yüksek performans ve düşük sakatlık riski ile başlaması planlanmalıdır.

 

Bu süreçte sporcuların üzerine düşen sorumluluk oldukça fazladır. Çünkü; bu tatil arasını tamamen tatilde geçiren sporcuda vardır, eksikliklerinin farkında olup profesyonel destek almak isteyen sporcuda vardır.

 

Örnek verecek olursak ; Yıllar önce diz sakatlığı geçirmiş bir sporcu her tatilde ekstra bireysel çalışmalara önem verip sakatlıksız bir kariyere devam ederken başka bir sporcu ekstra bireysel çalışmalara önem vermediği için kariyerini noktalamak zorunda kalabilir.

 

Futbolda sakatlık riskinin oldukça fazla olduğunu göz önünde bulundurursak sporcuların devre arası ve sezon başı çalışmalarına mümkün olduğu kadar önem vermesi gerekmektedir. Aksi takdirde darbeye bağlı olmaksızın oluşan sakatlıklar ve sezon boyu düşük performans kaçınılmaz olabililir.

 

 

Devre arası tatilinde sporculara ne gibi bir program uyguluyorsunuz?

  • Biyomekanik değerlendirme ve sakatlık riski gözlemi
  • Yürüyüş ve basış analizi
  • Geçmiş sakatlıklar üzerine özel çalışmalar
  • Kuvvet testleri ve sezon boyu antrenman plan-program takibi
  • Branşa özgü performans antrenmanları

 

Devre arası tatilinde sporculara uygulanan test ve programlar spor bilimci ve fizyoterapistler işbirliği ile gerçekleşmektedir.

Her sporcu yüksek performans göstermek ister. Ancak bunun için önce işin temeline inip temelini düzeltmek gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki; her branşın temelinde mutlaka bireysel çalışmalar bulunmalıdır.

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+