blog-3838-b.jpg

 

KASIK FITIĞI NEDİR?

 

 

 

Kasık fıtığı, temel olarak karın iç basıncının artması nedeniyle iç organ ve/veya dokuların olması gereken doğal duruşlarının değişerek karın zarındaki zayıf bölgelerden geçerek kasık bölgesine doğru taşma yapması şeklinde tanımlanabilir.

 

Kasık Fıtığı Tipleri Nelerdir ?

 

İndirekt Kasık Fıtığı :

En sık görülen fıtık tipidir. Organ veya doku taşmalarının kasık kanalından geçerek yaptıkları fıtıklardır. İleri seviye olanlarında fıtık testis kesesi kadar inebilmektedir.

 

Sık görülen oluşum mekanizması; doğum öncesi dönemde testisler karın içinde gelişimini tamamlar ve kasık kanalı aracılığıyla dışarı çıkıp aşağı inerek testis kesesinde yerini aldıktan sonra karındaki bu kanal kapanır. Söz konusu kanalın gelişim seyrini çeşitli sebeplerle normal tamamlayamaması geniş kalmasıyla karın içi organlarının kanala doğru taşmalar yapması şeklindedir.

 

Direkt İnguinal Herni :

Çoğunlukla erişkinlerde görülen tiptir. Fıtıkların, karın bölgesinin zayıfladığı bölgenin birkaç cm iç tarafından çıkan fıtıklardır. Özellikle karın/kasık kaslarındaki zayıflık nedeniyle veya kollajen eksikliğine bağlı zayıf bağ doku nedeniyle fıtıklaşmalar oluşmaktadır.

 

Kasık Fıtığı Risk Faktörleri Nelerdir ?

 

Kasıkfıtığında riskini artıran faktörler; iç faktörler(direkt vücut yapısından köken alanlar)  ve dış faktörler(kökeni vücut yapısıyla doğrudan ilgili olmayan) şeklinde ikiye ayrılmaktadır.

 

İç Risk Faktörleri:

·         Kalıtsal yatkınlık

·        Karın ve kasık kaslarının zayıflığı

·        Premature doğum

·        Hamilelik

·        Prostat öyküsü

·        Kollajen eksikliğine bağlı zayıf bağ doku

·        Karın iç basıncının yüksek olması

 

Dış Risk Faktörleri :

·        Kontrolsüz/şiddetli asimetrik yüklenimler içeren fiziki aktiviteler/antrenmanlar

·        Sporcularda sahanın zemin yapısının kötü olması(Ör: Futbolda suni çim sahalar çim sahalara göre fıtık riskini daha çok artırmaktadır.)

·        Yapılan spora göre değişiklikler gösteren yanlış ekipman seçimi

·        Ağır objeleri kaldırmak

·        Kısa sürede gelişen kilo kaybı veya alımı

·        Uzun süreli olarak ayakta durma

·        Düzensiz beslenme

·        Uyku/istirahat bozukluğu (fiziki yorgunluğu olan bireylerde vücudun toparlanmak için yeterli vakit bulamaması)

·        Kronik öksürük/hapşırık, ıkınma vb. çok tekrarlı uyaranlar

·        Travmalar

 

Kas Fıtığı Görülme Sıklığı ve Dağılımları?

 

2014 de yapılan çalışmada genel popülasyonda inguinal herni görülme oranı 1/1000 olarak bulunmuştur.

Cinsiyete göre bakıldığında; 102 erkekte %59.3 ,  70  kadında %40.7 oranındadır.  Buradan hareketle erkeklerde kadınlara göre inguinal herni görülme sıklığı neredeyse 1,5 kat daha fazladır diyebiliriz. Yaşa göre bakıldığında; kadınlarda en çok 41-50 yaşları arasında (%25), erkeklerde en çok 31-40 yaşları arasında (%35) görülmektedir.

Oluş şekline göre bakıldığında; %12.8 direkt fıtık, %87.2 indirekt fıtık

Oluşum tarafına göre bakıldığında; %64 sağ taraf, %30.2 sol taraf, %5.8 çift taraflı          

 

 

Kasık Fıtığı Günlük Yaşamı ve Performansı Nasıl Etkiler ?

 

Birçok problemde olduğu gibi yakınılan en büyük sorun huzursuzluktur. Bu yakınma özellikle öksürük, ıkınma, hapşırma gibi durumlar ile ayakta durma süresinin arttığı durumlarda şiddetlenebilir.

 

Huzursuzlukdışında erkeklerde kasıkta şişlik, kabarmalar ve hassasiyet görülmektedir. Bunlara bağlı olarak günlük yaşama katılım azalarak, iş ve sosyal hayattan uzaklaşmalar başlayabilir.

 

 

Sporcularda da sık görülen problemlerden olan huzursuzluk, hassasiyet vb. faktörlere bağlı olarak antremana katılımın azalması, isteksizlik, psikolojik etkiler, takımın beklentisi vb. durumlar performansın azalmasına zemin hazırlamaktadır.

 

Vücut geliştirme, crossfit vb. ağırlık sporu yapanlarda ağırlığın yanlış pozisyonda ve orantısız şekilde kaldırılması fıtık oluşumuna neden olmaktadır. Bu sebeple bu sporu yapan sporcularda performansın doğrudan etkilenmesi ve hatta durması kaçınılmazdır.

 

 

Kasık Fıtığı Yaklaşımları Nelerdir?

 

Kasık fıtığı çoğunlukla dış müdahale gerektirir. Müdahale öncesi yaklaşımlar, müdahale ve müdahale sonrası yaklaşımları içeren bir süreç vardır.Küçük fıtıklar bazen müdahale gerektirmeyebilir. Bu süreçte kişiler korse vb. ortezler kullanır. Bu yaklaşımdan sonra birey kendisine dikkat edemez ise fıtığın büyüme ve mutlak müdahale edilme olasılığı yüksektir 

 

DOiT’te Kasık Fıtığı Rehabilitasyonu

 

DOiT olarak kasık fıtığına dair dünyadaki son gelişmeleri ve araştırmaları takip ederek oluşturduğumuz en güncel/etkili bilimsel yaklaşımlardan temel alan programımız doğrultusunda müdahale öncesi ve sonrası tüm süreçlere yetkin kadromuz ile destek olmaktayız. Bu alanda merkezimizde birçok farklı branştan sporcuya ve sedanter bireye hizmet vermiş bulunmaktayız.

 

DOiT olarak bütüncül bakış açısıyla gerçekleştirdiğimiz yaklaşımımız ile son bulgu olan fıtıklaşmanın  yanısıra fıtıklaşma probleminin kökenine inerek kasık fıtığı problemlerinde çok başarılı sonuçlar almaktayız. Güncel bilimsel yaklaşımları referans alarak düzenlemiş olduğumuz programları uygulamaktayız. Buna paralel olarak genel vücut farkındalığı çalışmaları, kişinin fiziki aktivitesine ve beklentilerine yönelik yeterlilik, farkındalık ve adaptasyon çalışmalarıyla tüm olumsuz uyaranlara çözümler üretiyoruz. Süreç tamamlandığında hastanın yaptığı sportif faaliyetine veya gündelik yaşam aktivitelerine sorunsuz bir şekilde dönebilmesine olanak sağlıyoruz.

 

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+