blog-3838-b.jpg


Ön Çapraz Bağ Tamiri Sonrası Uyuşukluk ve His Problemleri
 

Ön çapraz bağ tamirleridizde birçok anatomik yapının etkilenmesine neden olan büyük girişimlerdir. Tamirler uygulanırken bazı sorunlar da gelişebilmektedir. Sorunların en sık görülenleri; enfeksiyon, kronik ağrı, kronik ödem, hareket kaybı, genel dolaşım bozuklukları, çapraz bağın dize uyum sağlayamaması ve duyu problemleridir. Bu haftaki yazımızda ön çapraz bağ tamiri sonrası meydana gelen sinirsel problemleri ele almaya çalışacağız.
 

Çapraz bağ tamirlerinde oluşan sinirsel problemleri, oluşum şekillerine göre; tamir sırasında oluşanlar, tamir sonrası oluşanlar ve ön çapraz bağ etkilenimi nedeniyle oluşanlar olarak üçe ayırabiliriz.
 

Tamirsırasında oluşanlar; anatomik farklılıklar nedeniyle veya cerrahın uyguladığı tekniğe olan acemiliği nedeniyle diz eklemine yakın komşuluğu bulunan sinirlere yapılan tahrip edici temaslar nedeniyle oluşabilirler. Bu tabloda motor ve duyu kayıpları sinir dokusundaki etkilenim seviyesi ile doğru orantılı olarak ortaya çıkarlar. Tamir sonrası oluşanlar ise iyileşme dokularının sinirler üzerinde sıkışmalar oluşturması şeklinde ortaya çıkarlar.  Bu nedenle yine güçsüzlük ve duyu kayıpları (hissizlik, uyuşukluk) görülebilir. Ön çapraz bağ yapısı eklemin uzaydaki algısını oluşturan en temel elemandır. Bağın işlevsiz hale gelmesi ve tamir ile yenilenmesi sürecinde bağın görevi olan eklem pozisyon algısı taşınımı bozulur.
 

Çapraz bağ tamirleri üzerinde yapılan çalışmalarda sinirsel etkilenimlere yönelik veriler ise şöyle;
 

  • · 2012 yılında 120 denek incelenerek yapılan bir çalışmada katılımcı deneklerin 98’inde genel duyu bozukluğu olduğu ve bozukluk seviyesinin ortalama %48.9 olduğu tespit edilmiştir. Bu deneklerden 44’ünde etkilenen sinir tespit edilirken 54’ündeki etkilenen sinir net olarak tespit edilememiştir. Buna ek olarak 10 denekte alt bacak ön iç yan kısmında his kaybı gözlemlenmiştir.
     
  • · 2016 yılında yapılan vaka incelemesinde deneklerdeki duyu kayıplarının 4 aydan daha uzun sürdüğü ve normalleşmelerin 1 yıla kadar sürebileceği ifade edilmiştir.
     
  • · 2017 yılında yama seçiminin  sinirselproblemlere etkisi üzerine yapılan çalışmada ise arka adele yama uygulamasının diz kapağı tendon yamasına kıyasla daha yüksek oranda ve kalıcı duyu etkilenimlerine neden olabileceği tespit edilmiştir.
     

DOiT ekibi olarak bütünsel bakış anlayışımızla çalışmalarımızı sinirsel bütünlüğü koruyan bir perspektif ile uygulamaktayız.

DOIT’DEN HABERDAR OL!

Doit hakkında son gelişmelere haberlere ve kampanyalara
bu alandan ulaşabilirsiniz.

+

Arama Yap

+